Het voorwiel verloor in een vrij flauwe bocht te snel de grip; ik voelde deze wegschuiven. Slechts door corrigerend ingrijpen bleef de fiets overeind.
"Flauw" is een subjectief begrip. En het zegt nog minder zonder informatie over snelheid en de conditie van het wegdek. Wanneer je zelfs in de zomer liever op winterbanden rijdt om grip te houden, dan vraag ik me af of je niet een tikkie te wild rijdt.
Een glijpartij is altijd te wijten aan een combinatie van drie factoren: omstandigheden, vaardigheden van de berijder en kwaliteit van de banden. Maar meestal krijgen de banden meteen de schuld.
Waarom start je niet op de standaard Vee-tyre banden? Als beginnend rijder zal je toch rustig aan moeten doen.
Wellicht bevallen ze prima. Mocht dit niet zo zijn dan kan je t.z.t. overstappen naar de Pirelli Cycl-e ST.
Er zijn al een aantal forum leden die dit hebben gedaan en die zijn er tevreden over. Ze worden ook door diverse dealers als update verkocht (hoewel de maatvoering toch anders is).
Zelf vind ik de wegligging van mijn ST3 met Pirelli banden beter dan die van de ST1 met Vee-tyre banden. Dit kan natuurlijk ook aan de fiets liggen.
Overigens lees je over beide banden dat ze in natte omstandigheden niet zo goed presteren. Winterbanden zullen dat beter doen maar die zullen in zomerse omstandigheden dan minder presteren.
De Cycle E banden zouden niet passen op de ST1. De Vee Tire winterband lijkt echter dezelfde maat als de Pirelli Cycle E te hebben...
Gegeven de ietwat negatieve reviews hier van die standaard Vee Tire band, lijkt een andere band mij meer vertrouwd fietsen...
Dat past prima hoor. Ik heb ze ook op mijn st1 én gemonteerd door mij fm. Achter de accuklep zit ook een sticker waarom staat dat deze maat (57-584) erop past.
St1 DarkGrey (2020) 938wh (WW 2 x 28km) – Brooks C17 Cambium Copper – Ergon GP1 – Wellgo B233 – Pirelli Cycle-e – Ortlieb backroller City – Lazer Anverz NTA
Inmiddels een paar honderd km op de ST1 gefietst, in diverse omstandigheden (warm, droog, nat, regen, storm). De eerste noodstops (auto's die je snelheid verkeerd inschatten) gemaakt en dus de banden ook kunnen 'voelen'. De standaard VeeTires geven toch een oncomfortabel gevoel. Ik rijd nu nog super defensief, en heb in zowel droge als natte omstandigheden al moeten corrigeren in bochten omdat de fiets begint te glijden. Daarom in overleg met FM en toevallig aanwezige Stromeraars gekozen voor de VeeTire winterbanden. Die zouden onder alle omstandigheden meer grip hebben (en beter lekbestendig zijn) dan de standaard banden. Het zal mij benieuwen.