Rondje om Hilversum heen

Barry
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 568
Lid geworden op: 22 jun 2018, 19:26
Locatie: Amersfoort
Merk SP: Stromer ST5
Km-stand: 14.000

Vandaag om kwart voor drie op de Stromer gestapt om een rondje Hilversum te doen (vanaf Amersfoort). Er zit de nodige bos en heideveld rondom Hilversum en die kant ga ik normaal nooit op. Vrijddag heb ik gepoogd om 100km te stromeren de Veluwe op, toen heb ik de ondersteuning zo getweakt (o.a. torque op 20%) dat ik die afstand zou halen. (Dat heb ik op een paar km's na ook gehaald.)

Het rondje dat ik voor vandaag nu voor ogen had zou een stuk korter moeten zijn, dus ik ga op "normale" ondersteuning fietsen (torque op 70%). Ik stap naar buiten en helaas begint het net te miezeren. Met mijn gloednieuwe nieuwe 4-season jack van Futurumshop en een bibtight met zeem (die had ik vanaf dag 1 al moeten hebben!) ga ik toch op pad. Mijn nieuwe regenbroek zit in de tas maar ik besluit eerst eens zonder te proberen. Op mijn gemakje ga ik Amersfoort uit en in het buurt van het Meander ziekenhuis steek ik de polder in, an ga een stukje langs de Eem. Dan pak ik de rand van Baarn mee en duik bij Kasteel Groeneveld het bos in. Op het landgoed lopen veel mensen en er lijkt iets voor kinderen georganiseerd te zijn. Ik pak de knooppunten van de ANWB en merk - net als eergisteren - dat ik daardoor langs routes kom die ik normaal niet pak. Soms die zijn geslaagd, soms wat minder bijvoorbeeld omdat ze omslachtig je langs een horecagelegenheid leiden of je over zanderige paden leiden die ik normaal zou mijden.

Dan rij ik een klein stukje paralel aan de A27 en vanaf hier ken ik de route niet. Ik beland al snel op de Zuiderheide: een prachtig uitgestrekt stuk heide bovenop de Utrechtse Heuvelrug. Er lopen veel dagjesmensen en ook de nodige MTB'ers. Een MTB'er gebaart mij driftig dat de koplamp hem hindert, maar ja heuvelop rijdend is dat logisch en kan ik er bovendien weinig aan veranderen. Dan zie ik mooi zichtpunt en besluit ik even af te stappen en deze foto te nemen:

Afbeelding

Daarop spreken twee wandelaars mij aan die bewonderend naar mijn ST5 kijken. Het levert een leuk gesprekje op waarin (Lomito's) 3-H vragen natuurlijk aan bod komen. Het pad is op de heide een beetje mul maar de Pirelli's ploegen zich er moeiteloos doorheen. Ik merk dat op dit terrein stand 1 toch echt het fijnste fietst omdat ik niet per se op topsnelheid wil gaan. Zo tussen de 25-30 km/u fietst uiterst comfortabel en met voldoende grip. Dan passeer ik een N-weg en duik ik het bos in. Ik ga niet langer oostwaarts maar daal langzaam af om zo om Hilversum heen te fietsen. Ik zie langs een bosweg de meest schitterende witte huisjes met rieten daken, waar nu op veel plekken mooie kerstverlichting zowel in de huizen als in de tuinen brandt. Ik stel mezelf voor om ooit ook op zo'n idyllisch plekje te wonen.

Dan fiets ik een stukje langs de Gooische vaart en heb even moeite om mij te oriënteren wanneer ik tussen Hilversum en Nieuw Loosdrecht fiets. De knooppuntenbordjes zie je in meer stedelijke omgeving toch makkelijker over het hoofd dankzij de overdaad aan bordjes overal. Een tijdje fiets ik langs de rand van stad en bos. Ik wijk uiteindelijk van de stad af om over de heuvel van de Hoorneboegse heide te gaan. Er loopt/fietst daar niemand en dus besluit ik, met het langzaam invallen van de avond, om mijn grootlicht aan te zetten. Wat een verschil in zicht maakt dat en ik kan comfortabel de snelheid wat opvoeren. Wanneer ik het pikdonkere bos induik op een fietspad herbeleef ik even het filmpje dat Lomito onlangs plaatste waarin hij door de bossen bij Soest ging. Wanneer ik de A27 wederom oversteek, besluit ik even te stoppen bovenop het viaduct om deze foto te nemen:

Afbeelding

Even verderop in het bos sta ik op een knooppunt en ik zie het knooppuntnummer niet dat ik had opgeschreven. Tja, daar sta ik dan in een pikdonker bos. Het wordt al laat, dus ik besluit de paddestoel te raadplegen en besluit naar de Lage Vuursche te koersen. Daar ben ik goed bekend zodat ik de mij vertrouwde wegen kan pakken om snel(ler) thuis te geraken. Bij landgoed Pijnenburg sla ik af de Wiekesloterweg op.

Ik pak een stukje bos om uiteindelijk te belanden bij de (fiets)weg langs het spoor Utrecht-Amersfoort. Het is er uitgestorven, overzichtelijk en met goed asfalt. Dus ik zet toch even een stukje aan om boven de 40 km/u te rijden. Heerlijk om even te doen, maar constateer dat het rustige touren met 25-35 km/u toch ook z'n charme had. Met een rustig vaartje touren geeft een echt andere dimensie dan volle bak gaan. Ik leer zo beetje bij beetje mijn ST5 beter kennen in al zijn facetten. Thuis aangekomen constateer ik dat er toch 71 km op de teller staat en ik nog maar 6% accu over had :ai Meer km's dan ik gedacht had en zonder de accu te checken ben ik blij dat ik het gehaald.

Helaas het laatste stuk van mijn geplande knooppuntenroute verlaten. Dus er komt nog een volgende poging om de route helemaal af te maken. Als er liefhebbers willen meegaan? Van harte welkom!

Mijn route:
Afbeelding
ST5 XL met bagagedrager sinds 30 nov '18 | Kinekt | Spurcycle | Jroen's spatbordverlenger 175mm | Giro Bexley MIPS | Ortlieb High Visibility zwart | Feedback Sports Pro-Elite | woon-werk-woon = 74km | 14.000km and counting
Gebruikersavatar
Krid
Expert
Expert
Belgium
Berichten: 213
Lid geworden op: 02 aug 2018, 08:23
Locatie: Antwerpen

Een leuke reportage met twee mooie foto's.
Kennelijk heb je het Stromer-virus behoorlijk te pakken.
Overigens zeer herkenbaar. Sedert m'n vijf in huis kwam ging amper een dag voorbij zonder dat ik ermee heb gereden.
Je pense, donc je suis (René Descartes)
Et alors? (François Mitterand)
To be or not to be (William Shakespeare)
Do be do be do (Frank Sinatra)
Gebruikersavatar
Lamkram
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 973
Lid geworden op: 01 sep 2017, 08:15
Locatie: Almere
Merk SP: Stromer ST5
Km-stand: 35000

Barry,

Je hebt een mooie route gereden en toevallig was ik daar ook vandaag maar dan met vrouw en hond. Een perfecte dag om te fietsen. Ik denk dat je in de omgeving van de Lage Vuursche veel MTB tegen bent gekomen, wij in elk geval wel.

Lijkt mij leuk eens daar af te spreken en dan een leuke route te rijden.

Groet Mark
:d3: GO-FAST ST5 (L), 25Km enkele reis. Regio Almere-Amsterdam-Almere :d3:
Gebruikersavatar
FreddyH
Veteraan | Forum Supporter
Veteraan | Forum Supporter
Netherlands
Berichten: 5343
Lid geworden op: 24 jan 2018, 17:46
Locatie: regio Eindhoven
Merk SP: Bulls Green Mover E45

Mooi verhaal en mooie route Barry! Afhankelijk van wanneer je een nieuwe poging gaat wagen heb ik wel zin om mee te gaan!
Remember compliments you receive. Forget the insults. If you succeed in doing this, tell me how.
(Baz Luhrmann)
Lomito

Mooie tocht Barry, een deel daarvan heb ik onlangs in Soest ook gereden. Ik wil die rit graag een keer met je maken, maar dan met een kleine stop op de route bij Sanatorium Zonnestraal (in de bossen tussen Hilversum en Nieuw-Loosdrecht), je bent er vlak langs gereden... Een foto van onze ST5-en voor het architectuurwonder uit 1928 gaat echt top worden!
Zonnestraal.jpg
Zonnestraal.jpg (1.88 MiB) 3206 keer bekeken
Awv
Veteraan
Veteraan
Berichten: 420
Lid geworden op: 03 jul 2017, 09:03

Lijkt mij ook leuk!!
Een witte ST1x:hy: met BF als enige uitspatting. ...oh ja...en een spatlapje :geek: & nep spurcycle, ..&conti top contact winter bandjes, &ali spaakreflectoren, &ultegra 8000R cassette 11-28, 34km enkele reis.
Barry
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 568
Lid geworden op: 22 jun 2018, 19:26
Locatie: Amersfoort
Merk SP: Stromer ST5
Km-stand: 14.000

Helemaal goed Lamkram, FreddyH, Lomito en Awv :cool2:

Als ik een datum heb kondig ik hem in dit topic aan!

@Lomito; ik heb inderdaad ergens de naam Zonnestraal voorbij zien komen vandaag! Leuk om daar een kodak-fotomomentje te plannen... Dan neem ik mijn fullframe mee ;)
ST5 XL met bagagedrager sinds 30 nov '18 | Kinekt | Spurcycle | Jroen's spatbordverlenger 175mm | Giro Bexley MIPS | Ortlieb High Visibility zwart | Feedback Sports Pro-Elite | woon-werk-woon = 74km | 14.000km and counting
Lomito

Barry schreef: 30 dec 2018, 22:26 @Lomito; ik heb inderdaad ergens de naam Zonnestraal voorbij zien komen vandaag! Leuk om daar een kodak-fotomomentje te plannen... Dan neem ik mijn fullframe mee ;)
Je bent er op zo'n 50 meter langs gereden... :lol: Dit gebouw is echt bijzonder, niet alleen de futuristische uitstraling, form-follows-function, een droompaleis in glas en beton maar vooral door de wijze hoe dit project tot stand gekomen is. Dit is een hoogtepunt in de Nederlands socialistische en architectuurgeschiedenis.

Als je geïnteresseerd bent kan ik je de volgende Wikipedia-site aanbevelen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Zutphen
Gebruikersavatar
Stromer9000
Veteraan
Veteraan
Belgium
Berichten: 401
Lid geworden op: 21 aug 2018, 20:41
Locatie: Gent (België)

Wederom mooi geformuleerd jouw fietstocht, en wat een mooi staaltje architectuur om begin 20ste eeuw te zijn :cool2:
🇧🇪 ST3 LE :mrgreen: | Park Tool PRS-25 Team Issue Montagestandaard | Ortlieb Velocity High Visibility Daypack | Giro Bexley MIPS | KINEKT 2.1 Aluminum Seatpost | Lupine Rotlicht | Ortlieb Backroller Urban | Cateye BM-45 zijspiegel
Lomito

Stromer9000 schreef: 31 dec 2018, 18:20 Wederom mooi geformuleerd jouw fietstocht, en wat een mooi staaltje architectuur om begin 20ste eeuw te zijn :cool2:
Kleine anekdote... mijn dochter is afgelopen september begonnen MBO-bouwkunde studie... :mrgreen: Dus even langs in Utrecht om kennis te maken met de docenten en terwijl wij naar boven lopen komen we langs een verzameling maquettes van gebouwen uit de NL-architectuurgeschiedenis. Als liefhebber van de het moderne bouwen viel mijn oog al snel op de prachtige maquette van Villa Henny van Robert van 't Hoff die in Huis ter Heide staat (op ca. 10 km van Utrecht), gebouwd in de landelijke stijl van Frank Lloyd Wright, denk aan Falling Water of nog beter het Robie House in Chicago. De bouwkundedocent had nooit van gehoord of gelezen van Villa Henny... OMG... bek houden en loslaten Chris!

De studie gaat als een tierelier, ze vindt de studie geweldig en komt telkens enthousiast thuis, wat wil je nog meer?

Villa Henny (Huis ter Heide):
villa henny.jpeg
villa henny.jpeg (372.45 KiB) 3143 keer bekeken
Robie House (Chicago):
robie house.jpg
robie house.jpg (105.82 KiB) 3143 keer bekeken
Plaats reactie