Hoe overleef ik de Klimaatwet?

Tony Mb
Veteraan
Veteraan
Belgium
Berichten: 1120
Lid geworden op: 25 jun 2017, 00:09
Locatie: Antwerpen

Je doet me er aan denken dat ik dringend de massief houten voordeur moet isoleren.
Lage temperatuur verwarming stond al op het lijstje, ik moet toch dringend de 26 jaar oude cv ketel vervangen en dan maar gelijk hier en daar een radiator vervangen/bijplaatsen, verschillende thermostaten plaatsen en niet ééntje die alleen de temp in de woonkamer regelt. Maar ook één in de badkamer en één voor de bovenverdieping.
ST1 Step Through, 2017, zwart, 24000Km... and counting
Gebruikersavatar
Stromeur
Admin | Forum Supporter
Admin | Forum Supporter
Netherlands
Berichten: 22831
Lid geworden op: 15 mei 2017, 20:18
Locatie: Friesland
Merk SP: Stromer ST3 PINION SE

Ik stook alleen maar in de woonkamer. Van de overige ruimtes in huis vind ik het helemaal niet erg als het er koud is, graag zelfs. (Niet eens uit zuinigheid, maar het is wel mooi meegenomen.)

Temperatuur-regelaars/thermostaten per radiator zijn trouwens ook wel fijn als in meerdere ruimtes stookt. Op één van mijn vorige werkplekken hadden we die. Redelijk kleinschalig bedrijf, maar wel de temperatuur wat hoger voor de stil zittenden in kantoor en wat lager in het magazijn voor de sjouwers.
Stromer ST1 X 2017 - Stromer ST2 S 2018 - Klever X ALPHA 45 2021 - Stromer ST3 PINON 2023
Stromend
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 1708
Lid geworden op: 24 sep 2017, 16:41
Locatie: Dieren
Merk SP: Klever X-Commuter
Km-stand: 8200

Lomito schreef: 31 jul 2018, 20:53 Om een idee te geven:
- passiefwoning € 1.500 per m²
Hierbij houd je voor het gemak Earthships buiten beschouwing.
http://www.ecodorpbrabant.nl/html/wat-w ... thship.php
Earthship_Zwolle.jpg
R&M Cruiser HS 6.000km,
Stromer ST2s 2017, ruim 23.000km,
Klever X Commuter 2019 va. 6-2020
Lomito

Dat zijn aardige initiatieven maar vrijwel onhaalbaar in een dichtbevolkt land als NL. Alleen al de extra benodigde grondoppervlakte zorgt voor kostenverhoging. De bouwkosten wijken niet ver af van mijn schatting: 180.000/150= € 1.200 per m². Leuk voor een enkeling die voldoende grond heeft, voor de meeste NL-ers is dit echter een ver van mijn bed show.

De kosten om een bestaande woning energiezuiniger te maken lopen uiteen van gratis (betere inregeling CV), via spotgoedkoop (waterbesparende douchekop, kierenjacht), naar betaalbare (vloer-/dakisolatie zelf aanbrengen), naar duurdere maatregelen (vloer-/wandverwarming plaatsen, dubbel/tripel beglazing, zonnepanelen) en tenslotte de duurste en weinig efficiënte maatregelen (warmtepompen, zonneboilers).

Dat er zo'n nadruk op installaties ligt vindt zijn oorsprong in de warmteverliesberekeningen die van oudsher door de installatiebranche gemaakt worden en die later de basis vormden voor de energieprestatieberekeningen zoals die nu gangbaar zijn. In de Nederland EPC-berekening zitten enkele eigenaardigheden waardoor passieve maatregelen ondergewaardeerd worden ten gunste van installaties. Met als resultaat dat je de woning kunt isoleren op PH-niveau om dan nóg niet aan de EPC-norm te voldoen... Terwijl je een volledig ongeïsoleerde woning met overal enkel glas en qua luchtdichtheid vergelijkbaar met een vergiet (energielabel G) kunt verbouwen tot een energie-A-label-woning door het uitvoeren van slechts 2 installatietechnische werken: gasketel vervangen door warmtepomp en zonnepanelen op het dak... :ck:

De truc is om eerst met het laaghangende fruit te beginnen, de allergoedkoopste maatregelen, en zo al gelijk een aardige besparing op de energiekosten te realiseren. Zelfs voor huurders is dit haalbaar. En als je dan toch met installaties aan de gang wilt gaan, houd het dan simpel: plaats een elektrische boiler als voorverwarming (een 1 kW elektrische boiler kost €950 en kan op 4-5 zonnepanelen al verwarmd worden), plaats een simpele split-unit airco in de woonkamer (stroomverbruik 650W, kosten € 1.000) en plaats 5 zonnepanelen voor de boiler plus 3 voor de airco (kosten PV-installatie met 8 panelen 250 Wp ca € 2.400).
Martin

Kijk, hier kan ik wat mee met bovenstaande tips. Ik woon in een appartement(eigendom) van eind jaren 50 met in totaal 6 woningen. Ik woon op de bovenste woonlaag, dus geen buren boven mij. De ketel is 3 jaar geleden vervangen door een HR combiketel, de kozijnen heb ik laten vervangen door kunststof met HR++ glas. Helaas is de dakbedekking jaren geleden vervangen door niet te hebben gekozen voor islolatie. De overige VvE leden vonden dat te duur, dus bij meerderheid van stemmen ging dit niet door.
Overige maatregelen, zoals spouwmuurisolatie is nog niet gedaan. Of dit zinvol is laat ik graag over aan deskundigen(Lomito?)
Voor de rest sta ik open voor suggesties. Zonnepanelen kan prima op het dak gedaan worden, maar of dit zinvol is voor 6 woningen betwijfel ik dan weer.
Lomito

Binnenisolatie (van het plafond/dak) is doorgaans vrij risicovol maar als je genoeg hoogte hebt 260+cm kan het al flink in de stookkosten schelen door 3-5 cm isolatie aan de binnenzijde aan te brengen. Wel met de nodige zorg in uitvoering en met de juiste materialen maar daar kan ik je wel in adviseren. De dakisolatie kan overigens ook op bestaande dakbedekking aangebracht worden mits de dakvloer berekend is op een ballastlaag van 5 cm grind en de dakopstanden hoog genoeg zijn. Dit gebeurt met een zogenaamd omgekeerd dak, in bouwfysisch opzicht een zeer geschikte methode en ook relatief goedkoop aan te brengen op bestaande dakbedekking die in goede conditie is.

http://www.joostdevree.nl/bouwkunde2/omgekeerd_dak.htm

De spouwmuur isolatie is sowieso aan te raden en als die geplaatst is zou ik zelfs nog een leemwand met wandverwarming kunnen aanbevelen. Wandverwarming is een lage temperatuurverwarming (LTV) zoals vloerverwarming waarmee het mogelijk is om de gasketel beter te laten functioneren (lagere aanvoertemperatuur geeft meer condensatiewarmte in de ketel). Het is een flinke klus zo'n leemwand (want zwaar en nat) maar vrij eenvoudig zelf te plaatsen met verwarmingsbuizen in de leemwand, goedkoop en zeer comfortabel...
.
Bestaande muur na strippen
Bestaande muur na strippen
Leemwand 0.JPG (793.1 KiB) 2066 keer bekeken
.
Aanbrengen binnenisolatie (resolschuim + houtwolcementplaat voor hechting leem
Aanbrengen binnenisolatie (resolschuim + houtwolcementplaat voor hechting leem
Leemwand 1.JPG (911.21 KiB) 2066 keer bekeken
.
Aanbrengen flexibele wandverwarmingsbuizen en eerste laag leem
Aanbrengen flexibele wandverwarmingsbuizen en eerste laag leem
Leemwand 2.JPG (934.94 KiB) 2066 keer bekeken
.
Eindresultaat
Eindresultaat
leemwand 3.JPG (1.63 MiB) 2066 keer bekeken
Stromend
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 1708
Lid geworden op: 24 sep 2017, 16:41
Locatie: Dieren
Merk SP: Klever X-Commuter
Km-stand: 8200

Ik kan me voorstellen dat je liever op je eigen verhaal doorborduurd en dat is prima want je hebt het item opgestart.

Er zijn in NL prima voorbeelden van gloednieuwe (half)ondergrondse gebouwen en woningen. Ze zijn wat dunner bezaaid.
Mooi voorbeeld vind ik het halfondergrondse gebouw van de wijngaard in de Achterhoek. Losjes gebaseerd op de achtergronden van Earthships.
Hiervan heb ik het bouwproces als professional en privé van dichtbij mogen meemaken.

Een ander mooi passief gebouw is "De Kleine Prins" in Doetinchem. http://www.vrijeschooldekleineprins.nl/ ... wbouw.html
Hier ben ik voorafgaand aan het formuleren van ambities bij betrokken geweest.
Vooral dit stuk intrigeerde ons enormvanwege de eenvoud en effectiviteit:
Via een ondergronds buizensysteem wordt buitenlucht door grondwarmtewisselaars naar convectorputten in de lokalen gebracht. Hierdoor wordt de verse buitenlucht in de winter voorverwarmd en in de zomer voorgekoeld. De toevoer geschiedt op basis van natuurlijke trek in de hoge lokalen.

Professionals die veel ervaring hebben met ondergronds bouwen door particulieren zelf: http://www.de12ambachten.nl/ondergrondsbouwen.html

Hier wordt ook de leemstuc techniek die Lomito hier boven beschrijft toegelicht.

Vrienden van me kochten recent een bunkerwoning die binnenkort in een passiefwoning wordt veranderd.
Inderdaad met Duits (historisch) inzicht gebouwd.
Laatst gewijzigd door Stromend op 01 aug 2018, 13:39, 4 keer totaal gewijzigd.
R&M Cruiser HS 6.000km,
Stromer ST2s 2017, ruim 23.000km,
Klever X Commuter 2019 va. 6-2020
Gebruikersavatar
Polling
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 606
Lid geworden op: 05 okt 2017, 16:32
Locatie: Oudheusden (NB) (NL)

Het lijkt me duidelijk dat er prachtige voorbeelden van bestaan. Maar voor grootschalig gebruik is het in NL onmogelijk vanwege ruimtegebrek, denk ik.
Peter Polling
motorloze Gaastra 4.14 voor recreatie en vakanties;
Bulls Lacuba E45 (Brose middenmotor) voor WW-verkeer
Stromend
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 1708
Lid geworden op: 24 sep 2017, 16:41
Locatie: Dieren
Merk SP: Klever X-Commuter
Km-stand: 8200

Wat te denken van de vele varkensbedrijven die momenteel leeg komen te staan en onverkoopbaar blijken.
Deze kavels met opstallen bieden geweldige kansen voor enclaves met ondergrondse woningen.
In de Achterhoek zijn al mooie voorbeelden van.
R&M Cruiser HS 6.000km,
Stromer ST2s 2017, ruim 23.000km,
Klever X Commuter 2019 va. 6-2020
Lomito

Stromend schreef: 01 aug 2018, 13:20 Ik kan me voorstellen dat je liever op je eigen verhaal doorborduurd en dat is prima want je hebt het item opgestart.
Ik kan vele pagina's schrijven over de zegeningen van een passiefwoning, zoals gezegd heb ik er al enkelen op mijn naam, maar dat is niet de insteek van deze discussie. Mensen met veel grond/poen hebben totaal geen moeite om de Klimaatwet te overleven, zij klatsen er moeiteloos een warmtepomp van 20K tegenaan en een serie zonnepanelen waar je 4 huishoudens mee van stroom kunt voorzien. Uiteraard een Tesla erbij en van hetzelfde merk wellicht ook nog een Powerwall om vervolgens rondleidingen te gaan geven aan bezoekers door de installatieruimte die is voorzien van allerlei volledig overbodige maar zeker indrukwekkende regeltechnieken.

Hoewel ik een rechtse knakker ben kom ik wel van oorsprong uit een christelijk-socialistisch nest en dat kleeft blijkbaar toch aan je... En van daaruit besef ik maar al te goed voor welke onmogelijke opgave gezinnen en MKB-ers gesteld worden met de dreigende Klimaatwet die vooral ten gunste is van grote bedrijven, banken en NGO's. Dan beginnen bij mij de rode stamcellen te kolken en kan ik niet anders dan te informeren wat mogelijk en haalbaar is voor doorsnee gezinnen die met deze regering als lammeren naar de financiële slachtbank geleid worden. Duitsland: 17 miljoen huishoudens in energiearmoede en NL-regering wil dat nog eens overtreffen...
Plaats reactie