Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Van fietsbel a één euro tot super de luxe navigatiesysteem. Pimp jouw Stromer.
rvaneijk
Veteraan
Veteraan
Berichten: 467
Lid geworden op: 10 sep 2017, 10:41

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door rvaneijk » 08 jun 2018, 15:38

Elsje schreef:
08 jun 2018, 15:16
Vraag voor mij is nog wel hoe dik de voedingsdraad moet zijn. Ik zag ergens een rekenprogramma op internet en kwam toen uit op een erg dikke draad voor mijn gevoel.
1 mm2 zou genoeg moeten zijn. https://www.bouwplaats-inrichting.nl/bl ... roomkabels

Elsje
Expert
Expert
Berichten: 293
Lid geworden op: 18 okt 2017, 08:34

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door Elsje » 08 jun 2018, 16:57

Oké die heb ik gekocht maar vond dat best dik vergeleken met de dikte van de aders in de supernova kabel naar de PRO. Maar dan ga ik op safe een neem 1 mm2. Heb ik iig geen spanningsverlies.

Gebruikersavatar
FreddyH
Veteraan | Forum Supporter
Veteraan | Forum Supporter
Berichten: 553
Lid geworden op: 24 jan 2018, 17:46
Locatie: regio Eindhoven
Contacteer:

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door FreddyH » 08 jun 2018, 17:23

Elsje schreef:
08 jun 2018, 15:16
Eens kijken wat ik binnenkort moet doen in het donker... :D
Ik heb alle spulletjes binnen. Ik ga alleen de koplamp vervangen dus heb minder spullen nodig dan FreddyH
Mooi!
Elsje schreef:
08 jun 2018, 15:16
Soldeer, tape e.d. tel ik niet mee dat heb ik liggen
Ik zou zo min mogelijk met tape werken, zoveel mogelijk met krimpkous.
Elsje schreef:
08 jun 2018, 15:16
Vraag voor mij is nog wel hoe dik de voedingsdraad moet zijn. Ik zag ergens een rekenprogramma op internet en kwam toen uit op een erg dikke draad voor mijn gevoel

Ik zal foto's maken van de inbouw in mijn ST2 van 2015. Heel misschien dit weekend.
De draad hoeft niet heel dik te zijn. Bij mij trekt de koplamp ongeveer 0,5A, bij jou minder omdat jouw voedingsspanning hoger is. De officiele draad van Supernova is ook maar ± 0,5 mm^2 (doorsnede ±0,8 mm).
Bulls Green Mover E45 (GoSwiss, 1260 Wh accu) sinds 10-2014
Extra's: Back-Roller Classic - Smarthalo - NCX-SP12 - Spurcycle - Marathon GT365 - "Bouwlamp"

Gebruikersavatar
FreddyH
Veteraan | Forum Supporter
Veteraan | Forum Supporter
Berichten: 553
Lid geworden op: 24 jan 2018, 17:46
Locatie: regio Eindhoven
Contacteer:

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door FreddyH » 08 jun 2018, 17:26

Heb vanmiddag bij mij FM even nagevraagd wat mijn opties zijn om een remhendel met sensor te krijgen. Na een korte zoektocht in zijn systeem kwam hij erachter dat die sensoren niet los verkrijgbaar zijn... Toen kwam hij met de vraag: "heb je problemen met 2e hands?".
Ehh, nee: niet echt. Dus hij trekt een lade open, haalt daar een oude remhendel uit, schroeft daar de sensor uit en... tadaa:
sensor.jpg

Dus een half uurtje hobbyen later: gewoon licht:
achterlicht.jpg

En met ingeknepen linker remhendel:
achterlicht-rem.jpg
Bulls Green Mover E45 (GoSwiss, 1260 Wh accu) sinds 10-2014
Extra's: Back-Roller Classic - Smarthalo - NCX-SP12 - Spurcycle - Marathon GT365 - "Bouwlamp"

Gebruikersavatar
FreddyH
Veteraan | Forum Supporter
Veteraan | Forum Supporter
Berichten: 553
Lid geworden op: 24 jan 2018, 17:46
Locatie: regio Eindhoven
Contacteer:

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door FreddyH » 08 jun 2018, 17:29

Elsje schreef:
08 jun 2018, 16:57
Oké die heb ik gekocht maar vond dat best dik vergeleken met de dikte van de aders in de supernova kabel naar de PRO. Maar dan ga ik op safe een neem 1 mm2. Heb ik iig geen spanningsverlies.
Een schakeldraad voor een 100W gloeilamp is 1,5mm^2... Dit is echt zwaar overkill!

De genoemde link gaat over huis aansluitingen, 1 mm^2 is goed voor 10A bij 230V bij draadlengte van 25m, ofwel 2,3kW. Jouw lampje is 30W en de draadlengte is 1m of zo, dat gaat echt helemaal nergens over.
Bulls Green Mover E45 (GoSwiss, 1260 Wh accu) sinds 10-2014
Extra's: Back-Roller Classic - Smarthalo - NCX-SP12 - Spurcycle - Marathon GT365 - "Bouwlamp"

buco
Expert
Expert
Berichten: 149
Lid geworden op: 12 jan 2018, 19:44

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door buco » 08 jun 2018, 18:34

Zijn we op het 6V circuit aan het aansluiten of op 48V? Als het op 6V wordt aangeloten is 1mm2 toch geen overkill. Blijft dan 5A (ik weet niet hoe men het berekent maar hier heb ik een tabel gevonden van minimale draaddiktes: https://www.bouwplaats-inrichting.nl/bl ... roomkabels)

Als je rechtreeks op de batterij hangt (48V) zit je maar op 0.6A en is er helemaal geen issue met 1mm2

Ook kwestie van spanningsval vermoed ik dat tenzij je een lus van 30m gaat trekken in je kader :ck: ;) er geen issue is.

Gebruikersavatar
FreddyH
Veteraan | Forum Supporter
Veteraan | Forum Supporter
Berichten: 553
Lid geworden op: 24 jan 2018, 17:46
Locatie: regio Eindhoven
Contacteer:

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door FreddyH » 08 jun 2018, 18:48

Op 48V. Als mijn (36V) accu vol zit dan levert hij 42V, de M99 Pro op groot licht samen met het achterlicht trekken dan samen 0,5A. Gewoon licht met achterlicht is samen 0,3A en dagrijlicht met achterlicht is 0,1A. Dit zijn ongeveer de worst-case waarden voor jullie (als jullie accu bijna leeg is dan levert hij nog iets van 42V of zo.

Nogmaals: de link die jullie geven laat zien dat je 1mm^2 nodig hebt bij stromen van 0-10A. 10A is volgens de wiskunde die ik ooit gehad heb een factor 20 meer dan de 0,5A die de M99 Pro trekt :ck:

Anders geformuleerd: Supernova is een merk dat alleen het allerbeste doet. En bij hun topmodel het allerbeste maar dan nog wat beter. Zij leveren een 0,5mm^2 aansluitkabel met de lamp mee. Dat is al flink overgedimensioneerd, Supernova neemt daarin simpelweg geen risico's.

Over de spanningsval: inderdaad. Bij die dikke meter aansluitkabel is dat compleet niet van toepassing.

Nuf said.
Bulls Green Mover E45 (GoSwiss, 1260 Wh accu) sinds 10-2014
Extra's: Back-Roller Classic - Smarthalo - NCX-SP12 - Spurcycle - Marathon GT365 - "Bouwlamp"

buco
Expert
Expert
Berichten: 149
Lid geworden op: 12 jan 2018, 19:44

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door buco » 08 jun 2018, 19:55

OK, drop it, ik dacht dat we over 6V bezig waren. Dan zit het nog veilig binnen de marges maar toch. Better safe than sorry :ay

Gebruikersavatar
FreddyH
Veteraan | Forum Supporter
Veteraan | Forum Supporter
Berichten: 553
Lid geworden op: 24 jan 2018, 17:46
Locatie: regio Eindhoven
Contacteer:

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door FreddyH » 08 jun 2018, 19:57

De originele verlichting op de ST2 t/m 2017 is 6V. Die gebruiken we alleen om het relais te schakelen. Het relais schakelt de 48V accu spanning voor de lamp.
Bulls Green Mover E45 (GoSwiss, 1260 Wh accu) sinds 10-2014
Extra's: Back-Roller Classic - Smarthalo - NCX-SP12 - Spurcycle - Marathon GT365 - "Bouwlamp"

Gebruikersavatar
FreddyH
Veteraan | Forum Supporter
Veteraan | Forum Supporter
Berichten: 553
Lid geworden op: 24 jan 2018, 17:46
Locatie: regio Eindhoven
Contacteer:

Re: Groepsinitatief: zelf Supernova M99 PRO op Stromer monteren

Bericht door FreddyH » 09 jun 2018, 08:57

Sven schreef:
09 jun 2018, 08:20
Is er al gekeken of er een groepskorting te krijgen is als er zo'n doehetzelf inbouwsessie gedaan wordt?
Goed idee. Aangezien ik al een lamp heb stel ik voor dat een van de geïnteresseerden dit oppikt.

Wat er iig nodig is:
- inventariseren wie een lamp upgrade wil
- proberen ergens korting te krijgen
- een complete bestellijst maken, zodat iedereen dezelfde componenten heeft (maakt elkaar helpen makkelijker)
- met z'n allen een datum prikken
- gaan!
Bulls Green Mover E45 (GoSwiss, 1260 Wh accu) sinds 10-2014
Extra's: Back-Roller Classic - Smarthalo - NCX-SP12 - Spurcycle - Marathon GT365 - "Bouwlamp"

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten