Pagina 1 van 1

Een fietser heeft niet altijd voorrang (oeps)

Geplaatst: 04 jul 2018, 09:00
door buco
Ik ergerde me al lang aan deze plek waar ik nooit voorrang krijg van automobilisten. Maar ik begon te twijfelen of ik wel voorrang had. De 2 borden in kwestie kon ik maar niet online vinden dus dacht ik, ik maak een foto en vraag het hier eens.

Ondertussen heb ik het bord wel gevonden (https://www.gratisrijbewijsonline.be/th ... teekplaats) en wat blijkt, ik heb hier nul komma nul voorrang. De borden geven aan dat er een oversteekplaats voor fietsers aankomt maar niet meer dan dat. Misschien toch maar mijn rijstijl op dit punt aanpassen Oeps :oops:
IMG_3314.jpg

Re: Een fietser heeft niet altijd voorrang (oeps)

Geplaatst: 04 jul 2018, 09:16
door FreddyH
Ai. Zo moeten we allemaal wennen... Ik heb een keer luidkeels een automobilist proberen duidelijk maken dat ik op de weg moest fietsen...

Later kwam ik erachter dat er een onderscheid is tussen een fietsstrook en fiets-suggestiestrook. 3x raden... Die keer was dus bij een fiets-suggestiestrook, waar ik dus wel gewoon mag rijden :roll:

Re: Een fietser heeft niet altijd voorrang (oeps)

Geplaatst: 06 jul 2018, 11:51
door Buzze
Ik woon niet ver van de Nederlandse grens. In België stoppen veel (niet alle) auto's als er een fietser ergens wil oversteken. In Nederland heerst die gewoonte helemaal niet, wat me in 't begin al eens deed schrikken. De reden is nochtans eenvoudig: Nederlandse fietspaden hebben altijd haaietanden op de grond geschilderd bij oversteekplaatsen. Je moet je voorrang als fietser dus afgeven. In België beginnen die ook op te komen. Op onze fietsostrade bv, maar ook op oversteekplaatsen aan gewestwegen. Alleen blijven auto's regelmatig stoppen wanneer je eraan komt, ook al hebben ze voorrang. Tot daar aan toe, maar veel fietsers nemen hun voorrang op die plaatsen, ook al hebben ze die niet :roll:

Re: Een fietser heeft niet altijd voorrang (oeps)

Geplaatst: 06 jul 2018, 11:58
door Klaas
Ik ben in dit soort situaties altijd een defensieve fietser. Lijkt mij altijd wat knullig als ze op je grafsteen zetten: ' En toch had hij voorrang'. :lol:

Re: Een fietser heeft niet altijd voorrang (oeps)

Geplaatst: 06 jul 2018, 13:13
door Lomito
Ook zo'n fijne situatie die mij al eens het schaamrood op de kaken bezorgde:

https://www.google.nl/maps/@51.9498938, ... 312!8i6656

Auto uit rechter zijstraat nam voorrang waar ik in de veronderstelling was dat het een voorrangskruising is gezien de haaientanden voor de linker zijstraat. Dus even wat non-verbale communicatie, daarna raampjes open waarbij de bestuurder mij fijntjes wees op de voorrang van rechts... excuses aangeboden en me zitten schamen.

Wie verzint zoiets???

Re: Een fietser heeft niet altijd voorrang (oeps)

Geplaatst: 07 jul 2018, 00:06
door Golvas
Lomito schreef:
06 jul 2018, 13:13
Auto uit rechter zijstraat nam voorrang waar ik in de veronderstelling was dat het een voorrangskruising is
Lomito schreef:
06 jul 2018, 13:13
Wie verzint zoiets???
Zijn naam vind ik er niet meteen op terug, maar hij liet wel een bord plaatsen dat zo duidelijk is dat het alle veronderstellingen zou moeten uit de wereld helpen :

Afbeelding

Re: Een fietser heeft niet altijd voorrang (oeps)

Geplaatst: 07 jul 2018, 00:21
door Lomito
Ik kan me dat bord niet herinneren toen ik daar was. Blijkbaar ben ik niet de enige die deze idiote situatie verkeerd inschat met zo'n slecht bord als resultaat... buitenlanders kunnen daar geen kaas van maken.

De oplossing is vrij eenvoudig: maak er een volledig gelijkwaardige kruising van OF geef beide zijstraten haaientanden.

Re: Een fietser heeft niet altijd voorrang (oeps)

Geplaatst: 07 jul 2018, 08:28
door FreddyH
Golvas schreef:
07 jul 2018, 00:06
maar hij liet wel een bord plaatsen dat zo duidelijk is dat het alle veronderstellingen zou moeten uit de wereld helpen :
Hmm. Dat zal wel zo zijn, maar op sommige plekken staan zoveel borden dat je minimaal een cursus snellezen gehad moet hebben om het te kunnen volgen.

Ik ben het met Chris' impliciete stelling eens: een goed ontworpen weg is voorspelbaar en heeft een minimum aan borden nodig om de bedoeling duidelijk te maken.

Asymmetrische voorrangsregels maken het minder duidelijk, dat compenseer je niet met een bord.

Re: Een fietser heeft niet altijd voorrang (oeps)

Geplaatst: 08 jul 2018, 11:59
door Buzze
Dit is inderdaad een absurde situatie. Je zou kunnen stellen dat de linkse straat een uitrit is van een bedrijventerrein, maar dan nog is dat visueel niet te merken. Heel verwarrend.