klimaateffecten

Plaats reactie
Stromend
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 1707
Lid geworden op: 24 sep 2017, 16:41
Locatie: Dieren
Merk SP: Klever X-Commuter
Km-stand: 8200

Tijdens de periode van hitte en droogte in juni - augustus 2018 ervaren we in Nederland twee van de effecten van de klimaatverandering. De hitte- en droogterecords zijn gebroken en op 2 augustus is voor de tweede keer deze zomer het Nationaal Hitteplan in werking gesteld.
20180802 code geel nationaal hitteplan.jpg
De 4 klimaattrends die horen bij opwarming zijn:
Het wordt warmer,
Het wordt droger,
Het wordt natter,
Zeespiegel stijgt.

Landen bereiden zich op hun eigen wijze voor op deze effecten. In Nederland doen we dit door de Nationale Adaptatie Strategie. https://www.rijksoverheid.nl/documenten ... ategie-nas

Met zogenoemde bollenschema's worden de gevolgen van de 4 klimaateffecten op 7 beleidsgebieden in beeld gebracht.
Hiermee wordt zichtbaar gemaakt wat de mate van zekerheid is van elk gevolg.
In het bollenschema kun je per beleidsveld zien welke kansen en bedreigingen de 4 klimaateffecten hebben.

https://ruimtelijkeadaptatie.nl/nas/bollenschema/

In je eigen omgeving kun je veel van de effecten van droogte en hitte waarnemen. Bijvoorbeeld:

Huisdieren zijn opvallend inactief,
Waarnemingen van schuw wild zijn steeds frequenter,
Heide bloeit deze zomer niet,
Scheuren in de grond die niet eerder te zien waren,
Bomen laten in de zomer hun blad en eikels vallen,
Jonge aanplant heeft opvallend veel uitval,
Eikenprocessierupsen groeiden weelderig.
Extreem lage waterstand in rivieren, beken en vijvers
Oogsten verdorren

990EFA05-F7E1-4572-BAED-538C79018504.jpeg
Tijdens de Stromerritten kun je veel van deze effecten van dichtbij ervaren.
R&M Cruiser HS 6.000km,
Stromer ST2s 2017, ruim 23.000km,
Klever X Commuter 2019 va. 6-2020
Lomito

Geweldig toch! In het voorjaar hebben we kunnen genieten van het hoogwater en nu hebben we wekenlang het mooiste weer van het jaar met opnieuw fraaie uitzichten over velden, uiterwaarden en rivieren. Voor boeren is het bijzonder vervelend, oogsten dreigen te mislukken en daarmee valt een deel van hun inkomen weg maar dat is de natuur, dat is altijd zo geweest.

En dat hoort allemaal bij klimaatverandering, een cyclisch proces van opwarming en afkoeling zoals dat 4,5 miljard jaar plaatsvindt, met of zonder mensen. In het verleden zijn er veel ergere periodes van warmte en droogte geweest, maar ook periodes met enorme overstromingen met tienduizenden doden en uiteraard de ijstijden die het noordelijk halfrond eeuwenlang in de greep hield.

Ik ben ontzettend blij dat we in een warme periode zitten en niet in één of andere akelige ijstijd. Tegen warmte kunnen we ons als mens best goed weren, door beschutting/verkoeling te zoeken. Bittere kou is veel vervelender voor mensen... er sterven jaarlijks dan ook veel meer mensen door bevriezing/onderkoeling dan door oververhitting... zelfs in de huidige warme periode.
Stromend
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 1707
Lid geworden op: 24 sep 2017, 16:41
Locatie: Dieren
Merk SP: Klever X-Commuter
Km-stand: 8200

NRC:
"...Door de aanhoudende droogte in Nederland is een “feitelijk watertekort” ontstaan. Dat houdt in dat landelijk een grotere vraag is naar water dan wat er door regen valt en via de rivieren binnenkomt. De drinkwatervoorziening is niet in gevaar. Vooral Dat maakten de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag bekend bij de presentatie van de nieuwe droogtemonitor.

Het neerslagtekort is met 278 mm nu zelfs hoger dan in dezelfde periode in het recordjaar 1976 en zal naar verwachting de komende twee weken nog verder stijgen naar 308 mm. Pas over vier weken wordt een normaler beeld verwacht qua weer en droogte die past bij de tijd van het jaar, zo bleek op de perspresentatie.

Meteoroloog Hisso Homan van het KNMI verwacht de komende vier weken dat “de situatie iets verbetert” en dat we naar “een normaler weertype” gaan met meer neerslag en lagere temperaturen. Dit zal echter “nog niet voldoende” zijn om de droogte op te heffen.

Laden...


De kwaliteit van het water is, mede door de hoge watertemperaturen, in het hele land verslechterd. Vooral in het westen van het land neemt de verzilting van het water langzaam toe. Ook zijn er meer meldingen van blauwalg, botulisme en vissterfte.

Drinkwater

Omdat voorspeld wordt dat de droogte nog enkele weken zal aanhouden, zijn nieuwe maatregelen nodig. De waterschappen en Rijkswaterstaat zetten op een aantal locaties extra pompcapaciteit in om het waterpeil op niveau te houden. De waterverdeling wordt vanaf nu besproken in het landelijke Managementteam Watertekorten MTW, dus niet meer op lokaal niveau.

Michèle Blom, directeur-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, zei in een persbijeenkomst op het ministerie dat partijen wel lokaal bepalen hoe water wordt verdeeld. “Op de ene plek kan de scheepvaart voorrang krijgen, op een andere plek landbouw of natuur”, zei Blom. Er is voorlopig zeker geen sprake van een tekort aan water uit de kraan. “Zelfs bij langdurig aanhoudende droogte komt de drinkwatervoorziening niet in het gedrang”, stelt het ministerie.

Hetty Klavers, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, zei dat er op dit moment geen acute problemen met de dijken zijn. “Indien nodig maken we ze nat, en als we scheuren zien worden die gerepareerd”, zei Klavers.

Blom riep mensen op zuinig met water te blijven omgaan. “Verspreid je watergebruik over de dag, en verspil het vooral niet.” Over het sproeien van de tuin zei ze: “Denk na of het nodig is om het te doen.”

Ook Arjen Frentz van Vereniging Waterbedrijven in Nederland (Vewin) riep op de tuinen meer gespreid te sproeien, “dus niet allemaal tussen 18.00 en 20.00 uur.” Hij ziet wel een toenemende vraag naar water, ondanks de vakantieperiode.

Boerenorganisatie LTO spreekt van een crisis: ‘Hele percelen zijn al opgegeven’

Maatregelen landbouw

Het watertekort heeft vooral gevolgen voor de landbouw, de natuur, scheepvaart en industrie, doordat er minder voorraad is aan water in rivieren, sloten en meren. Voor boeren en telers is het daarom een “zware en onzekere tijd”.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CU) neemt daarom maatregelen om praktische knelpunten weg te nemen. Zo mogen boeren langer mest uitrijden op akkers. Nederland zal er bij de Europese Commissie op aandringen om ook soepel te zijn met de regels voor het omploegen (scheuren) van grasland en de vergroeningsvoorwaarden. Daardoor zal er later dit jaar meer veevoer beschikbaar zijn...."
image-2018-08-02.jpg


Droogtemonitor:
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimat ... gtemonitor
R&M Cruiser HS 6.000km,
Stromer ST2s 2017, ruim 23.000km,
Klever X Commuter 2019 va. 6-2020
Bas van Dijk
Expert
Expert
Netherlands
Berichten: 155
Lid geworden op: 18 jun 2018, 21:44

Op het ringfietspad Antwerpen waar ik bijna dagelijk rij lijkt het wel herfst... hele pad is bezaaid met bruine bladeren...
Stromer St2 2018. 5 maal per week Antwerpen<>Mechelen
https://www.strava.com/athletes/bvandijk68
Stromend
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 1707
Lid geworden op: 24 sep 2017, 16:41
Locatie: Dieren
Merk SP: Klever X-Commuter
Km-stand: 8200

Deze kwam ik op Omroep Gelderland tegen. Prachtige foto voor fietsers in Hedel (geen grappen aub :mrgreen: ):
R&M Cruiser HS 6.000km,
Stromer ST2s 2017, ruim 23.000km,
Klever X Commuter 2019 va. 6-2020
Lomito

Tegenwoordig word je van alles voorgespiegeld... als de waarheid niet bevalt wordt deze eenvoudig "gehomogeniseerd".
Hoe dit werkt wordt uitgelegd in de volgende video:

Ook in Nederland is de KNMI gaan 'sleutelen' aan historische datareeksen waardoor de 23 hittegolven tussen 1906 en 1951 opeens verminderde tot slechts 6 hittegolven... Wetenschapsjournalist Marcel Crok heeft een lange staat van dienst om geïnstitutionaliseerde onwaarheden aan de kaak te stellen zoals het aantonen dat de door de IPCC veronderstelde klimaatgevoeligheid voor CO2 overdreven hoog is. En daarmee heeft hij ook een pijnlijke wig geslagen tussen het politieke klimaatspel en de werkelijkheid.

Momenteel is Marcel Crok bezig met een onderzoek naar de homogenisatie van datareeksen in Nederland en vraagt daarvoor de hulp van het publiek via crowdfunding want zijn werk is onafhankelijk en ongesubsidieerd door overheden (die wel beter uitkijken om een luis in de pels te financieren). Van harte aanbevolen door mij en uiteraard zelf ook een donatie gedaan voor dit goede werk. Doneren van het onderzoek via de € DONEREN knop in de menubalk onder vermelding van #hittegolven...

https://www.climategate.nl/2018/08/crow ... nederland/
Stromend
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 1707
Lid geworden op: 24 sep 2017, 16:41
Locatie: Dieren
Merk SP: Klever X-Commuter
Km-stand: 8200

Jammer dat jij een feitelijk opgebouwd topic verandert in jouw insinuerende feest. Jij kleurt het hiermee vooral politiek.
R&M Cruiser HS 6.000km,
Stromer ST2s 2017, ruim 23.000km,
Klever X Commuter 2019 va. 6-2020
Lomito

Stromend schreef: 07 aug 2018, 12:08 Jammer dat jij een feitelijk opgebouwd topic verandert in jouw insinuerende feest. Jij kleurt het hiermee vooral politiek.
Als je mij kent dan weet je dat ik bij feest zeer uitbundig ben en dat ben ik hier zeker niet. Het gaat hier om welverdiende steun voor een onafhankelijke journalist die een politiek incorrect feit (homogenisatie van historische datareeksen) wil onderzoeken omdat de huidige weersomstandigheden in Nederland ten onrechte worden uitgelegd als opwarming van de aarde op basis van het systematisch elimineren van historische hittegolven.

Bang voor onafhankelijk onderzoek?

Verder schrik ik een beetje van jouw reactie, we zijn het wel vaker niet met elkaar eens over zaken als klimaat/milieu maar dat heeft ons tot nu toe nooit een vriendschappelijke relatie in de weg gestaan, het zijn ook zaken die ik volledig los van elkaar kan zien. Dit komt wel over als een klap in het gezicht... :(
Plaats reactie